Sa vedem la ce trebuie sa fim atenti ca sa nu le cadem in plasa! Care sunt riscurile cumparaturilor de Craciun pe internet?

1. Marfa nu soseste in veci!

Pe cat de primitiv, pe atat de enervant este acest tip de escrocherie. Cumparatorul comanda marfa oferita cu o reducere incredibila, vireaza banii intr-un cont si asteapta. Si asteapta degeaba: marfa nu soseste niciodata, intrucat pagina web respectiva este falsa! De obicei, astfel de site-uri sunt create doar inainte de sarbatori, fiind construite de parca ar fi adevarate supermarketuri virtuale. Sunt prezentate o serie de marfuri, imagini, descrieri punctuale si, evident, preturi atractive. Dupa Craciun, pagina dispare, pana la anul…

Recomandare: nu fa cumparaturi de Craciun de pe site-uri necunoscute! Cu o simpla cautare pe Google poti verifica daca magazinul virtual exista in realitate, au cumparat si altii de acolo, sau totul este doar pacaleala.

2. O inselaciune mai rafinata: phishing-ul

Este o escrocherie asemanatoare cu cea de mai sus, insa infractorii din spatele site-ului sunt mai… ambitiosi. Nu le ajunge sa-ti fure banii, vor totul: numele, adresa, numarul contului tau bancar si, daca se poate, si codul pin. Incearca sa obtina datele tale personale prin reduceri de pret extrem de atragatoare. Apoi te trezesti nu numai ca nu primesti marfa platita, dar ai si cardul golit!

Nu te lasa manipulat: nu-ti divulga datele confidentiale pentru nimic in lume! Si inca un sfat: daca achizitionezi des marfuri de pe net, e bine sa-ti faci un cont separat pentru aceste cumparaturi, in care sa nu tii sume mari de bani.

cumparaturi de Craciun

Internetul e plin de escroci care abi asteapta sa-ti fure banii

3. Vanzator incorect: marfuri cu descrieri si imagini false

Este o inselaciune atat de veche incat probabil toata lumea a auzit deja de ea. Este intalnita de obicei pe paginile de mica publicitate: de exemplu, este oferit spre vanzare un aparat foto care pare foarte performant, insotit de o descriere tehnica amanuntita. Pretul nu este atat de mic incat sa nasca banuieli, insa este destul de atragator incat sa simti ca nu trebuie sa ratezi aceasta ocazie unica. Durerea insa este destul de mare cand desfaci pachetul si realizezi ca ai fost pacalit: in cutia expediata se afla un aparat foto de joaca ori un model obisnuit, pe care-l gaseai la orice taraba.

Regretele sunt tardive: banii au fost aruncati pe fereastra! Un sfat: inainte sa cumperi marfa, cere detalii de la vanzator – de unde are obiectul respectiv, cum functioneaza si alte asemenea, iar in timp ce asculti raspunsurile, activeaza-ti cel de-al optulea simt si asculta-ti mintea. Daca ceva ti se pare dubios, renunta la afacere si ia magazinele la pas pentru cumparaturile de Craciun!

4. Vanzator incorect: costuri ascunse

Este cazul in care inselaciunea e mai rafinata: exista si vanzatorul, si marfa, doar ca unele costuri nu sunt evidentiate pe site. Ori apar undeva, cu litere mici de-abia le poti citi, intr-un colt al paginii. Pierderile in acest caz nu sunt mari, dar cu siguranta sunt enervante: ai fost pacalit!

Cum poti evita sa fii tras pe sfoara? Inainte de cumparare, trimite-i vanzatorului un e-mail in care intrebi ce costuri totale presupune tranzactia si, folosindu-te de raspunsul primit, nu virezi decat suma ce ti-a fost comunicata.

cumparaturi de Craciun

Cumparaturi de Craciun sunt infinit mai sigure intr-un magazin

5. Escrocul care-ti vinde… virusi

Acest ultim caz nu este neaparat legat de sarbatori, escrocii de acest tip actionand tot timpul anului. Desigur, cuprinsi de febra cumparaturilor de Craciun, devenim mai neatenti si dam clic pe adrese de net care, la incarcarea paginii, deja ne-a umplut de virusi. Astfel de linkuri se regasesc indeosebi pe retelele sociale.

Pentru a te apara de astfel de atacuri, este recomandat sa ai un program de antivirus functional, activat la zi, si un pic de minte. Nu instala pe calculatorul tau nicio aplicatie pe care nu o cunosti si evita „zonele gri” ale internetului cand cauti cadouri de Craciun. Nu da jos software-uri, filme sau muzica de pe pagini dubioase: pe langa faptul ca sunt ilegale, pot fi si periculoase.

Sursa : Roportal

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *