8 metode simple de a evita sa fiti manipulati

Manipularea psihologica apare atunci cand o persoana este folosita pentru beneficiul altei persoane. Manipulatorul isi foloseste puterea si exploateaza victima pentru a isi urma planurile. Un expert in comunicare, Preston Ni, ne dezvaluie opt moduri simple de a evita acest lucru

Cunoasteti-va drepturile fundamentale

Cel mai important aspect atunci cand e vorba de o persoana manipulativa este sa va cunoasteti drepturile si sa va dati seama cand acestea sunt incalcate. Cata vreme nu raniti si nu jigniti alte persoane, aveti dreptul sa va aparati si sa va protejati. Pe de alta parte, daca vi se incalca drepturile, nu trebuie sa depasiti limitele. Iata drepturile fundamentale ale omului:

 • Aveti dreptul sa fiti tratat cu respect
 • Aveti dreptul sa va exprimati vointa, dorintele si ceea ce vreti
 • Aveti dreptul sa va stabiliti propriile prioritati
 • Avti dreptul sa spuneti „nu” fara sa va simtiti vinovati
 • Aveti dreptul sa primiti ceea ce ati platit.
 • Aveti dreptul sa aveti opinii diferite de ale altora.
 • Aveti dreptul sa aveti grija de dumneavoastra si sa va simtiti protejati contra oricarei amenintari fizice, psihice sau emotionale.
 • Aveti dreptul sa va creati propria viata libera si fericita

Aceste drepturi fundamentale ale omului sunt granitele dumneavoastra de constiinta.

Desigur, societatea actuala este plina de persoane care nu respecta aceste drepturi. Manipulatorii psihologici sunt cei care vor sa va lipseasca de aceste drepturi pentru a va controla si pentru a profita de dumneavoastra. Totusi, aveti puterea si autoritatea morala sa sustineti ca sunteti cei care decideti viata dumneavoastra, nu manipulatorul.

Pastrati distanta

Un mode de a detecta un manipulator este sa observati daca persoana actioneaza diferit in fata unor persoane sau situatii diferite. In timp ce fiecare dintre noi are un anumit grad de diferentiere sociala, anumiti manipulatori psihici tind sa actioneze extrem, fiind foarte politicosi cu unele persoane si grosolani cu altele, sau neajutorati intr-un moment si agresivi in altul. Cand observati acest tip de comportament la un individ, in mod repetat, pastrati distanta si evitati sa interactionati cu acesta persoana daca este posibil. Asa cum s-a mentionat mai devreme, motivele pentru manipularea psihica sunt complexe si bine ascunse. Nu este treaba dumneavoastra sa incercati sa-i schimbati sau sa-i vindecati pe manipulatori.

Evitati personalizarea si auto-vinovatia

Deoarece agenda manipulatorului este sa descopere si sa exploateze slabiciunile dumneavoastra, este de inteles ca va puteti simti nepotrivit, sau chiar sa va invinovatiti ca nu il satisfaceti pe manipulator. In aceasta situatie, este important sa va amintiti ca nu dumneavoastra sunteti problema, doar sunteti manipulati pentru a va simti prost, si de aceea trebuie sa va aparati drepturile. Analizati relatia pe care o aveti cu persoana manipulatoare si puneti-va urmatoarele intrebari:

 • Sunt tratat cu maxim respect?
 • Cererile si asteptarile acestei persoane pentru mine sunt oare rezonabile?
 • Este o relatie simpla sau are cumva doua fete?
 • In ultimul rand, si cel mai important, eu ma simt bine in aceasta relatie?

Raspunsul la aceste intrebari va va da indicii importante asupra „problemei”, daca este la dumneavoastra sau celalalt este de vina.

Focusati-va pe manipulator, punand intrebari

Inevitabil, manipulatorii psihologici vor face diferite solicitari catre dumneavoastra. Aceste cereri sunt menite  sa va solicite sa le indepliniti dorintele. Uneori e bine sa indreptati anumite intrebari catre manipulator, cateva intrebari de proba, pentru a verifica bunele intentii sau de cele mai multe ori, intentiile ascunse.

De exemplu:

 • “Acest lucru este rezonabil pentru dumneavoastra?“
 • ”Ceea ce mi se cere este corect?“
 • “Am vreun cuvant de spus?”
 • ”Imi cere sau imi impune ceva?“
 • ”Cum pot evita sa dau ajutor?“
 • “Chiar se asteapta sa indeplinesc cererile sau rugamintile?”

Cand va puneti astfel de intrebari, indreptati de fapt o oglinda catre manipulator, iar el va vedea intentiile sale adevarate. Daca manipulatorul are un anume grad de constiinta de sine, atunci probabil ca isi va retrage cererile si va renunta.

Pe de alta parte, adevaratii manipulatori psihologici (cum sunt de exemplu narcisistii) vor evita intrebarile si vor insista pe calea lor. Daca se intampla asa ceva, atunci folositi urmatoarele tehnici pentru a va pastra controlul si a opri manipularea.

Folositi timpul in avantajul dumneavoastra

In afara de cereri nerezonabile, manipulatorul va astepta raspunsul imediat, pentru a maximiza presiunea si pentru a tine situatia sub control. Oamenii din vanzari cunosc aceasta tehnica de a concluziona vanzarea. In aceste momente, in loc sa raspundeti pe loc manipulatorului, luati timpul ca ajutor si distantati-va de manipulator si de influenta sa imediata. Puteti tine situatia sub controlul dumneavoastra simplu, spuneti: „Ma voi gandi la asta”. Ganditi-va ce influenta au aceste cuvinte daca le auziti de la un client, de la un vanzator, de la un iubit sau de la un manipulator. Luati-va o marja de timp pentru a evalua situatia si ganditi-va la contra-argumente sau chiar eventual la a spune „nu”, asa cum urmeaza in continuare.

Cum spuneti “Nu”―Diplomatic dar ferm

Sa fiti in stare sa spuneti „nu” in mod diplomatic dar ferm este de fapt practicarea artei comunicarii. Efectiv refuzul va permite sa ramaneti ferm in tmp ce mentineti o relatie. Amintiti-va ca a spune „nu” este dreptul dumneavoastra, aveti dreptul sa mentineti propriile prioritati fara sa va simtiti vinovat. Si aveti dreptul la o viata fericita si sanatoasa.

Evaluati consecintele

Atunci cand  un maipulator psihologic insista sa va incalce limitele si nu accepta un refuz, atunci asteptati-va la consecinte. Abilitatea de a identifica consecintele este una din cele mai importante calitati pe care trebuie s-o aveti pentru a invinge un manipulator. Consecintele dau un ragaz de repliere si pot inlatura o persoana care nu are cele mai bune intentii.

Confruntati senin hartuirile

Un manipulator psihologic nu va ezita sa va hartuiasca si sa incerce sa va intimideze. Cel mai important lucru legat de hartuieli este ca va percepe slab si incearca sa va intimideze vazandu-va pasiv, iar atunci deveniti o tinta. Dar multi manipulatori sunt lasi de fapt. Cand tinta lor incepe sa fie dura si sa lupte pentru drepturile sale, atunci manipulatorul incepe sa renunte. Este un fapt verificat in orice tip de hartuieli. Nu exista niciodata vreo scuza pentru hartuieli, dar trebuie sa stiti cand sa fiti ferm si atunci veti avea castig de cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *