Tot mai multi proprietari se plang in momentul de fata de costurile foarte ridicate inregistrate pentru incalzire si pentru apa calda. Atat cei care au instalate centrale termice in apartamente, cat si cei care au ramas bransati la sistemul de furnizare centralizat se confrunta cu aceasta problema, iar in prezentul articol vreau sa va propun cateva solutii pentru a mai reduce costurile cu incalzirea si apa calda.
- Izoleaza-ti locuinta – pierderile de caldura se inregistreaza cu precadere la locuintele neizolate termic, in special in perioadele reci. Prin ferestre, usi, tavan sau pereti se ajunge la pierderi considerabile de agent termic, ce pot fi evitate prin realizarea unei izolatii corespunzatoare. Cu ajutorul izolatiei beneficiul este dublu: se va pastra mai multa caldura in interiorul locuintei pe timp de iarna, iar pe timp de vara va fi mentinuta mai usor racoarea. Sistemele de izolatii isi dovedesc utilitatea in egala masura pentru apartamente cu centrale termice sau racordate la reteaua nationala de furnizare a caldurii si apei calde.
- Un al doilea sfat se adreseaza specific proprietarilor de centrale termice. Chiar daca o astfel de investitie este destul de costisitoare si se amortizeaza in timp, ajungandu-se in cele din urma ca acel cost total lunar sa fie mult mai avantajos fata de alte sisteme, nu trebuie sa facem risipa. Pe langa izolatia corespunzatoare, o alta modalitate eficienta de a optimiza consumul este instalarea unui termostat electronic pentru centrala termica.
Un astfel de dispozitiv va asigura functionarea centralei la temperaturile dorite, in intervalele dorite, indicate specific de catre proprietar. Astfel, atunci cand se lipseste de acassa pentru o perioada indelungata, centrala poate fi setata sa ofere o temperatura mai scazuta, fara a consuma inutil, in mod similar cum s-ar intampla daca apartamentul sau casa ar fi locuite constant. In plus, exista acum dispozitive de tip termostat inteligent, care pot fi controlate si prin conexiune la internet, direct de pe smartphone, tableta sau PC. - Atat pentru cei ce detin centrale de apartament, cat si pentru cei care au caldura si apa calda de la reteaua centralizata, al treilea sfat pentru eficientizarea consumului poate fi instalarea unei pompe de recirculare. Poate fi vorba de pompe recirculare Mayer, Dab sau de la oricare alt producator. Ideea de baza este insa una simpla: ajuta la reducerea consumului de agent termic, implicit la costuri mai reduse cu facturile de incalzire lunare.
Principiul de functionare a unei pompe de recirculare este unul relativ simplu. Apa calda existenta in circuit cunoaste o racire mult mai lenta, fiind reintrodusa in intreaga instalatie si recirculata in cicluri repetate. In acest fel nu mai este necesar acel efort suplimentar si consum de resurse pentru ca apa sa fie incalzita de fiecare data. - Un al patrulea sfat – apeleaza si la sursele de energie alternative. Poti instala panouri solare la exterior, care sa furnizeze energia electrica necesara activarii de panouri radiante. Acestea din urma pot sa incalzeasca o locuinta intr-un mod similar cu soarele care incalzeste pamantul. Avand sursa de energie electrica garantata de panourile fotovoltaice, panourile radiante vor oferi caldura necesara in locuinta si astfel nu vor mai fi atat de ridicate costurile.
Chiar daca unele din recomandari par a fi costisitoare, pe termen lung o astfel de investitie se dovedeste a fi rentabila. Costurile sunt amortizate in timp si se ajunge la eficienta cautata.