Termenul de legenda are mai multe intelesuri. O legenda in zilele noastre poate insemna o celebritate remarcata, care a realizat o multime de lucruri in decursul vietii sale si a carei faima este recunoscuta pretutindeni. Un alt inteles al acestui cuvant este cel al genului literar. In acest fel, termenul este abuzat, folosit ca sinonim pentru mit, poveste sau istorie. Cu toate acestea, are mai multa logica folosirea termenului de „legenda” – exact asa cum este – pentru a numi un tip de literatura care se incadreaza undeva intre mit, poveste si istorie.

In acest sens, legenda se diferentiaza mult fata de mit, daca reusim sa intelegem ca mitul se concentreaza mai mult pe explicarea fenomenelor naturale si care raspunde la intrebari cu privire la modul in care lucrurile sunt asa cum sunt in lumea natuala, deoarece legenda este focusata pe indivizi si pe realizarile lor. De asemenea, legenda se diferentiaza si de povesti, care se concentreaza indeosebi pe hiperbolizari- si prin urmare, asupra umorului- si care atribuie in mod intentionat inventii si inovatii pentru un erou. In final, este diferita si fata de istorie din cauza continutului sau, care se credea odata ca era adevarat, si care s-a descoperit ca este falsa. Eroii legendelor in acest sens, devin eroi fictionali sau oameni adevarati a caror caracteristici au fost inventate.

Cele mai celebre legende

In acest sens, cea mai celebra legenda este cea a regelui Arthur. Exista posibilitatea ca povestile despre acest rege sa fi fost bazate pe o figura istorica care a trait in cel de-al V-lea sau al VI-lea secol, insa povestile au reusit sa treaca de recordul istoric, daca intr-adevar a existat unul.

Robin Hood, eroul legendar care descrie un haiduc medieval, este un alt exemplu potrit pentru acest gen: barbatul din poveste ar fi putut sa fie real sau nu, dar povestile cu siguranta au fost inflorite.

Boudicca sau Boadicea, prima regina britanica care a condus un atac impotriva romanilor, a fost invinsa, si aparent, aceasta si-a sfarsit viata otravindu-se. Aceasta a fost in mod indiscutabil o figura istorica, dar viata sa s-a transformat intr-o legenda, cel putin din anumite puncte de vedere.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *