Climatologul este acel om de stiinta care studiaza clima, acest domeniu stiintific avand legatura foarte mare cu meteorologia, studiul vremii si analiza asupra tendinelor climaice de-a lungul timpului, mai degraba decat analizarea sistemelor meteorologice pe termen scurt- lucru care ii este atribuit unui meteorolog. Astfel de oameni de stiinta pot lucra intr-o varietate de domenii, inclusiv in agentii guvernamentale, organizatii non-profit care sunt interesate de climat si chiar si in domeniile de arheologie de la colegiile si universitatile importante. De altfel, un om specializat in studiul climei din trecutul geologic mai este cunoscut si ca paleoclimatolog.

Exista o serie de instrumente care se afla la dispozitia climatologilor, care ii ajuta pe acestia sa studieze meteorologia si climatologia. De exemplu, meteorologii folosesc satelitii si imaginile satelitare pentru a observa anumite fenomene, cum ar fi stratul de nori si, de asemenea, compara aceste date cu acoperirea de nori istorica, stratul de zapada dar si dimensiunile stratului glaciar, in ideea de a cauta tendintele climatice. De asemenea, acestia examineaza mostre de nuclee de gheata de la poli pentru a afla ce fel de clima era in trecut. Alti oameni de stiinta pot determina acest lucru pe baza analizei mostrelor de sol.

Paleoclimatologi

Mostrele de sol sau de gheata contin o multime de informatii. De exemplu, paleoclimatologii pot analiza firele de polen gasite in mostrele de gheata pentru a afla ce fel de plante traiau in acele vremuri, cautand semne care se bazeaza pe anumite conditii climatice specifice pentru supravietuire. De asemenea, astfel de mostre de gheata sau de sol pot contine urme de cenusa vulcanica care au aparut in urma unor eruptii, dar si gaze derivate asociate cu modificari din atmosfera Pamantului.

De asemenea, climatologii studiaza si oceanele, folosind o varietate de tehnici pentru a monitoriza temperatura oceanelor, curentii oceanici dar si variatiile care pot sa apara in cadrul salinitatii apelor. Eruptiile vulcanice fac parte si ele din sfera de interes a climatologilor, deoarece acestea pot modifica climatul in mod considerabil si pot furniza informatii asupra comportamentului vulcanic din trecutul geologic.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *