Ce iti afecteaza creierul si starea de bine

Dupa masa ai senzatia de somn si fara un chef de munca te regasesti intr-un punct in care nimic nu iti mai convine. De vina ar putea la fel de bine sa fie si meniul care poate bogat in zahar sa iti provoace acea stare de somn. In orice caz din lista de produse care iti afecteaza creierul si starea de bine se numara:

  • Zaharul si mai ales in cantitati foarte mari iti poate afecta buna functionare a creierului. In primul rand acesta scade nivelul de factor neurotrofic, responsabil cu starea de bine care influenteaza starile de depresie. De asemenea afecteaza si sistemul imunitar.
  • Glutenul nu poate decat sa aduca o alta provocare pentru organism. Il poti dobandi chiar si din cereale. Acesta nu numai ca va afecta buna functionare a creierului insa in egala masura va afecta si tranzitul intestinal.
  • Indulcitorii artificiali sunt si ei un inamic al starii de bine. Astfel s-a dovedit ca aspartanul spre exemplu poate fi sursa unor schimbari bruste de stare si daca este deja o problema de sanatate atunci efectele se agraveaza.
  • Produsele toxice sunt fara doar si poate un inamic. Sa ne gandim la regula conform careia ce nu poti consuma nu ar trebui sa pui nici pe piele este de la sine inteles ca multiplele produse cosmetice ce le folosim contin substante ce pot modifica nivelul hormonal ceea ce la randul sau aduce schimbari de stare.

Sistemul digestiv este si el important in acest proces pentru ca un sistem sanatos inseamna si o stare de bine. 95% din secretia de serotonina, cea care aduce o stare de bine se datoreaza sistemului digestiv. De asemenea sistemul imunitar depinde de asta, sensibilitatea ce o avem fata de boli care pot modifica starea pe care o avem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *