Un martisor poate avea diverse semnificatii, de la ideea de noroc si pana la ideea de belsug, dragoste si prosperitate. Adevarul este ca poate insemna cate putin din fiecare. Nu se stie exact de unde vin aceste semnificatii. Se stie doar sau se presupune ca tine de perioada Imperiului Roman cand la inceput de martie se sarbatorea zeul razboiului si cel al fertilitatii si nu in cele din urma al vegetatiei.
De la martigus sau mart la martisor evolutia in timp a adus se pare diverse semnificatii. Spre exemplu este pentru toate zonele o clara semnificatie a venirii primaverii doar ca de la zona la zona se pune mai mare accent pe ideea de traditie. Spre exemplu ca ceva unic fata de alte cazuri in Moldova se ofera martisor barbatilor pe 1 martie si se intoarce favorul pe 8 martie, ceea ce face ca sarbatoarea in sine sa nu fie exclusiv una a femeii.
Daca e sa tinem cont de traditiile din mediu rural se crede ca un martisor se poarta in medie timp de o luna dupa care se „potriveste” foarte bine printre crengile unui copac pentru a fi imbelsugat, bogat in roade la timpul necesar. De asemenea aceleasi ganduri traditionaliste spun ca este bine sa atarni ata de martisor si la case si ferestre pentru a fi ferit de ganduri si spirite rele.
Nasterea timpului caracteristic are desigur si legatura cu baba Dochia. Se spune spre exemplu ca acel fir rasucit din doua culori semnifica viata; altii spun ca firele corespund lunilor din an si a zilelor.
Cert este ca puterea simbolistica a unui martisor face din aceasta sarbatoare una partial comerciala insa traita se pare cu intensitate emotionala. Asadar, indiferent din ce zona esti nu este de trecut cu vederea ca luna martie are zile de sarbatoare in toata lumea.