Coroana funerara simbolizeaza ultimul tribut adus unei persoane trecute in nefiinta. Din acest motiv toti cei prezenti la inmormantari depun coroane funerare la mormantul decedatului, in semn de omagiu fata de acesta. De obicei aceste coroane funerare sunt insotite si de un scurt mesaj de ramas bun.

 

Aranjamentul floral al coroanei poate fi compus din flori naturale sau artificiale, decizia apartinand celui ce achizitioneaza coroana. Cei mai multi clienti opteaza pentru coroane funerare din flori naturale, dar si cele artificiale au numerosi cumparatori. Majoritatea aranjamentelor sunt compuse, alaturi de flori si din cetina de brad, ce semnifica in credinta populara continuitatea vietii.

 

Ritualul romanesc de inmormantare presupune ca atunci cand cineva drag se stinge din viata, rudele sau apropiatii sa aduca la ceremonia funerara una sau mai multe coroane funerare, ca un ultim omagiu pentru cel ce le-a fost alaturi in timpul vietii. Acestea vor ramane pe mormant exact asa cum am fost asezate in ziua inmormantarii timp de 40 de zile, pana la parastas, conform traditiei ortodoxe.

 

Coroanele joaca un rol important si in ritualul de inmormantare, facand parte din convoiul mortuar, ce are in mod normal urmatoarea structura: în frunte merge un credincios cu crucea (care va fi pusa la căpătâiul mortului); urmează cei ce poarta coliva si vinul, pomul cu darurile ce să împart săracilor (simbol al vietii si al mortii, închipuind raiul în care se doreste a ajunge sufletul mortului), cei ce transporta coroane funerare, purtătorii de sfesnice, cântăretul si preotul, carul mortuar (dricul) cu sicriul, rudele mortului si ceilalti participanti. Odata ajuns convoiul la biserica, se vor lasa afara coroanele pe timpul slujbei pentru ca apoi sa fie asezate cu grija pe mormant la sfarsit.

 

A nu aduce coroane funerare la inmormantarea unui apropiat poate fi considerat un semn al lipsei de respect fata de cel decedat precum si fata de familia acestuia, motiv pentru care aceste coroane sunt foarte importante pentru crestinii ortodoxi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *