Ce trebuie sa aduca nasul la evenimentul de increstinare a finutului

Daca nu ai mai botezat pana acum, atunci trebuie sa stii anumite lucruri ce tin atat de o buna organizare, cat si de starea sufleteasca corespunzatoare. Atunci cand te hotarasti sa botezi pe cineva, trebuie sa stii ca nu oricine poate sa boteze. In primul rand trebuie sa fii de religie ortodoxa si sa fii constient de faptul ca o sa trebuiasca sa calauzesti acest suflet pur care intra in aceasta familie a bisericii crestine prin intermediul increstinarii.

Tu, ca si nas, nu trebuie sa fii vazut ca si persoana care plateste sau ca esti ales datorita venitului de care dispui. Nu la asta se rezuma aceasta sarcina pe care ti-o iei atunci cand te hotarasti sa botezi pe cineva. Un nas este un ocrotitor si un calauzitor al unui suflet nou venit pe lume. Tu ca si nas ai responsabilitatea de a pastra pruncul pe cale cea dreapta pana ajunge la maturitate, de aceea este necesar ca si tu sa traiesti in curatie si sa duci o viata responsabila si cat mai organizata. Asa ca ai grija cum iti indrumi finutul sau finuta deoarece va semana destul de mult la personalitate cu tine.

Trebuie sa iti faci o lista de lucruri pe care trebuie sa le faci inainte de evenimentul propriu-zis. Vei avea de cumparat si cautat o multime de lucruri necesare acestui ritual bisericesc printre care si hainute botez, lumanari pentru ceremonie chiar si trusoul care va contine lucrurile necesare pentru partea in care copilul este increstinat in cristelnita de catre preot.

Iti prezint mai jos in cateva cuvinte de ce anume ai nevoie pentru a fi cat mai organizat si sa lasi o impresie buna atat parintilor, cat si persoanelor invitate la eveniment:

Trusoul pentru botez – ce trebuie sa contina acesta?

Trusoul reprezinta o serie de lucruri necesare ritualului de increstinare a copilului, momentul in care finutul tau va fi introdus in cristelnita si botezat de catre preotul din parohia din localitatea unde locuieste pruncul impreuna cu familia sa. Iti prezint mai jos de ce anume ai nevoie si care este insemnatatea fiecarui obiect in parte:

  • Prosopul pentru preot – folosit pentru a se sterge pe maini preotul dupa ce se termina botezul
  • Prosopul pentru copil – folosit atunci cand se scoate copilul din cristelnita
  • Sticluta de mir – un recipient in care vei pune ulei de masline ce va fi sfintit in timpul slujbei.
  • Batista – o foloseste in cazul in care va trebui sa stergi micutul pe toata durata slujbei
  • Fasa – pentru a acoperi fata bebelusului dupa ce este scos din cristelnita
  • Crasma sau panza de mir – folosita pentru a infasa finutul dupa ce este scos din cristelnita
  • Sapunul – este pentru spalarea pe maini a preotului inainte de ritual

 

Cum alegi hainute botez – costumul sau rochita in functie de genul copilului?

Trebuie sa iei in considerare daca botezul are o anumita tema cum planifica unii parinti. Temele pot fi ca si desprinse din povesti sau pot fi cu semnificatie traditionala unde se va purta costum traditional, pentru a putea alege hainute botez potrivite.

Lumanarile pentru botez – care este semnificatia lor?

Lumanarea are mai multe intelesuri, insa in acest caz ea semnifica lumina. Lumina care va calauzi pruncutul in acest capitol frumos din viata lui.

Daca ai respectat aceste sarcini atunci ai tot ce iti trebuie pentru ca evenimentul sa curga ca pe roate.