Pentru ca nu este un proces comun sablarea poate impune dificultati inca din faza de definire. Asa se face ca sunt unii care nici nu cunosc ce anume inseamna un acest procedeu. Ce-i drept tine mai mult de partea industriala.
Iata ce ar trebui sa stii despre procesul de sablare oriunde in tara:
- Sablarea se defineste prin curatare. Asta se refera la clasa de suprafete din lemn, metal, piatra sau chiar si sticla. Doar ca procedeul de curatare nu se refera la munca manuala si pas cu pas ci la un nivel mai mare.
- Sablarea are la baza si aerul comprimat.
- Este necesara din punct de vedere al rapiditatii si eficientei cu care se realizeaza totul.
- Sablarea se poate realiza cu numeroase tipuri de materiale. Cel mai comun insa se bazeaza pe nisip. Ca substitut se poate folosi apa la presiune mare, materiale metalice sau nu.
- Sablarea nu numai ca are rol de a curata insa avand in vedere puterea de a „modela” se poate opta ca pas decorativ pentru anumite suprafete. Asadar, sablarea se poate defini ca forma de gravura pe sticla, piatra de ce nu.
- Sablarea asupra lemnului poate avea rol de curatare si in egala masura cel de modelare. Un efect de acest gen se refera la stilul usor vintage al lemnului, in senul in care suprafata devine cu un aspect usor vechi.
- Exista si procesul de sablare bazat pe gheata carbonica, procedeu la fel de util cand vine vorba de curatare, igienizare ca la carte.
- Apelam la metoda de sablare cand avem nevoie de curatare pe zone diverse, cladiri chiar. Se aplica atat pentru metoda de a scapa de mucegai cat si pentru a scapa de lipici, cerneala, ulei, graffiti etc.
- La nivel industrial sablarea este mai mult decat utila. De generatie noua, de multe ori nici nu implica dezasamblarea completa a utilajelor, masinarilor sau orice tip de dotare. Asta inseamna ca nici productia in sine nu este blocata si per total se tine cont de timpul eficient in care se poate curata totul conform standardelor, in acelasi timp tinand cont de faptul ca nu se intrerupe un proces anume ce aduce pierderi.
Serviciile de sablare au inceput sa fie din ce in ce mai utile si de apelat. Doar ca nu suntem prea familiarizati cu tot ce presupune ea si ne limitam strict la nevoia pe care o avem. O idee destul de buna ar fi contractarea unor astfel de servicii pentru modernizarea aspectului cladirilor. Pe langa faptul ca desenele sunt interzise acestea pot avea si caracter ofensator. Ce inseamna asta pentru detinatorii de cladiri pe care s-au desenat lucruri? Nevoia de a investi pentru a reda imaginea de alta data. Asta poate fi egal cu ideea de a apela la metoda sablare, cea care de altfel curata tot fara probleme de orice fel.