Ceaiul in alimentatia copilului

Exista o controversa despre ce tip de ceai ar trebui sa consume cei mici. Pentru unii parinti este mai benefic ceaiul decat apa, astfel ca se grabesc in a oferi bebelusilor ceai inca din etapa de diversificare. O fi bine?

Exista pe piata ceaiuri contra colicilor, deci care chipurile se pot oferi cu mult inainte de diversificare. Incurajati de astfel de aspecte parintii nu se feresc sa includa ceaiul de orice fel in alimentatia copilului.

Motivatia

De ce am oferi ceai celor mici si nu apa? Exista gandirea aceea ce tine de faptul ca ceaiul este imbunatatit cu vitamine din plantele din care este realizat astfel de ceai. Optiunile sunt dintre cele mai variate, ceaiul de menta sau cel de tei fiind printre cele mai populare.

Ce nu stiu multe mame este ca ceaiul ar putea de fapt face mai rau, interferand si cu anumite medicamente. Astfel ca medicul pediatru ar trebui sa cunoasca orice aspect legat de ceea ce consuma cel mic.

Restrictii

Nu se poate spune neaparat ca ceaiul este daunator. Insa nici nu este indicat la varste fragede, iar unele tipologii sunt contraindicate. Spre exemplu ceaiul de anason, folosit in mod traditional la calmarea colicilor, se considera riscant din cauza contaminarii. Amestecul de anason chinezesc si japonez poate provoca complicatii de ordin neurologic, fiind desigur toxic.

De asemenea, ceaiul de menta ar trebui sa aiba restrictie pentru nivelul ridicat de mentol. Se pare ca cei mici reactioneaza puternic la acesta. Cat despre comunul ceai de musetel se pare ca de fapt nici nu este eficient in a calma colicii, decat daca este administrat in cantitati mari.

Un alt risc legat de ceaiuri se refera la posibile reactii alergice, iar printre cele mai comune situatii de acest gen sunt legate de galbenele sau musetel.

Totusi, cea mai mare teama de fapt se refera la minimalizarea absorbtiei nutrientilor cand in ecuatie exista si ceaiul. Riscul este acela de a se ajunge la anemie, in conditiile in care ceaiul poate interfera cu absorbtia de fier. Dilueaza mult, poate duce la malabsorbtie de nutrienti astfel ca se recomanda mai degraba apa si atat decat ceaiuri.

Consulta un medic pediatru

Desigur ca ceaiurile sunt in continuare cunoscute drept remedii naturiste pentru raceli sau diverse stari. Nu se exclude acest efect nici in cazul copiilor. Insa, se tine cont de faptul ca fiecare caz este particular, ca fiecare persoane are reactii diferite.

Se recomanda consultul unui medic specialist pediatru pana cand se decide administrarea de ceaiuri. De preferat sa fie vorba despre unul ce este la curent cu studiile actuale, care nu merge pe cunostintele traditionale. In functie de particularitatile de caz, un consult la un cabinet pediatrie Targu Mures 2018 poate fi edificator pentru orice parinte. Oricum se recomanda un consult inainte de a incepe etapa diversificarii, deci cu atat mai mult in acest caz, lamurind daca ceaiul ar trebui sau nu inclus in alimentatia celui  mic.

Va ramane o controversa in masura in care in acest subiect se confrunta idei clasice despre cresterea copilului si studiile de actualitate. Ceaiul ar trebui insa limitat ca si consum in primul an de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *