Cel mai scump ceai japonez si ce trebuie sa stii despre el – povestea si savoarea lui Gyokuro

Ceaiul a fost descoperit de chinezi, insa japonezii sunt responsabili pentru transformarea ritualului servirii ceaiului intr-o arta. Ca drept dovada stau si sortimentele de ceai scumpe, printre care si cel numit Gyokuro. Unic in intreaga lume, acest ceai este unul dintre cele mai apreciate. Gustul sau este ceea ce il face renumit.

Stiai ca…?

Recunoscut fiind pentru a sa nota vegetala, gust catifelat, acest ceai japonez are o poveste fascinanta pana cand ajunge a fi numai bun de consum. Spre exemplu, un lucru mai putin cunoscut se refera la faptul ca in ultimele lor zile pana la recoltare frunzele sunt ferite de soare (20 pana la 30 de zile). Procesul implica acoperirea cu rogojini, in perioada de primavara.

Tehnica ce duce in cele din urma la crearea unui ceai deosebit are legatura si cu numele ales acestui tip de ceai. Gustul dulce, ca de jad cum spun unii, este definitia numelui gyokuro, care in japoneza se traduce roua de jad. Cum se produce acesta? Este rezultatul unui lung sir de reactii: umbrirea frunzelor, se blocheaza sinteza de catechine, in schimb se amplifica concentratia de L-teanina, aminoacidul care ofera ceaiului gustul dulce.

Cum servesti acest ceai japonez

La un gust atat de nobil, se preteaza sa respecti reteta, sa stii sa il savurezi si in egala masura sa ii oferi intreg contextul pentru a demonstra calitatile sale. Asadar, specialistii spun ca un astfel de ceai trebuie infuzat. Insa este o reala arta si asta.

Este de preferat sa alegi apa plata. Cantitatea nu trebuie sa depaseasca frunzele pe care le acoperi cu lichid. Se prepara in portii mici, cu apa fiarta si racita la 40 pana la 60 de grade. Daca doresti sa imiti la perfectie metoda japoneza, poti sa incerci racirea apei tot prin metoda japoneza, ce are de regula si dublu scop: apa fiarta o torni in paharele in care urmeaza sa faci ceaiul, mutand lichidul de 2 ori. Asta ajuta la racire, incalzind si recipientul.

Cantitatea de ceai este in medie de 2 lingurite de frunze la 200 de ml de apa. Se infuzeaza in jur de 2 minute, dupa care este numai bun de servit.

Scurte concluzii despre ceaiul Gyokuro

Stiai ca acest ceai se poate infuza in mod repetat? De pana la 4 ori. Si este de fiecare data bun de consum, cu gust placut si aromat. Ba mai mult decat atat, se pare ca frunzele de Gyokuro se pot folosi si la preparea de salate in stil japonez, deci nimic nu se pierde din ele. Atent selectate, ajutate sa ajunga la punctul de recoltare cu maxim de delicatete, fruzele de Gyokuro sunt sursa de vitalitate, sanatate, prospetime si gust unic.

Tine cont ca acest ceai este printre cele mai apreciat sortimente din intreaga lume. Pretul sau este unul mai ridicat, drept dovada a acestui fapt. In trecut era exclusiv bautura imparatilor, deci imagineaza-ti ce cota de apreciere avea. Acum, din fericire, nu trebuie sa fii rege pentru a avea sansa de a savura un astfel de ceai, insa trebuie sa ai gust nobil pentru a sti sa-l apreciezi la adevarata sa valoare.

Daca te intereseaza acest sortiment, il gasesti la livadacuceai.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *