Tranzistorii sunt extrem de mici din punct de vedere microscopic, iar prin ambalarea a milioane de astfel de tranzistori impreuna in chip-uri, se pot realiza o serie de calculce complexe, care ar putea rula pe calculatoarele obisnuite pe care operam in ziua de astazi. Multumita progresului in tehnologie, acesti tranzistori devin din ce in ce mai mici. Insa, pe masura ce acestia se reduc pe scara atomica, se ajunge la o limita teoretica asupra abordarilor dimensiunilor, iar functiile de on-off ale tranzistorilor incep sa fie compromise datorita legilor neobisnuite ale mecanicii cuantice- creand, potential, un blocaj in tehnologia informaticii.

Computere cuantice folosesc biti cuantici (qubiti), mai degraba decat biti normali. Astfel, pe o scara mica, cuantica, acesti quibiti pot exista intr-o „suprapunere” de 0 sau 1, in mod simultan.

Folosind tehnici complexe de manipulare a quibitilor, oamenii de stiinta pot profita, in sfarsit, de aceste suprapuneri si sa efectueze, in esenta, un numar de diferite calcule dintr-o data, folosind aceleasi particule. Este destul de complicat si de greu de urmarit intreg procesul, insa acesta este cel care explica de ce nu a fost realizat pana in prezent.

D-Wave

Google nu a fost niciodata in masura sa dovedeasca ca computerul lor va reusi sa intre in acest domeniu cuantic de a face o serie de calcule complicate, dar, suprinzator, a reusit. Cu toate cestea, exista si altceva- descoperirea a fost realizata folosind o problema particulara care a fost creata pentru ca D-Wave sa o rezolve cat mai usor posibil.

Inginerii care dezvolta aceasta tehnologie sustin ca aceasta descoperire- algoritmi non-cuantici-, ar putea sa ii creasca viteza lui D-Wave, insa aceste metode ar fi, in curand, ineficiente, pe masura ce tehnologia cuantica continua sa evolueze. Calculul cuantic este abia la inceput si are de parcurs un drum extrem de lung, dar asa cum a declarat si directorul de explorare al NASA, Rupak Biswas, „este o tehnologie cu adevarat perturbatoare, care ar putea schimba total modul in care facem totul in ziua de astazi”.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *