Comunicarea – baza in relatiile interumane

Un subiect complex si totodata simplu, comunicarea reprezinta un aspect de interes in societatea actuala, fiind cheia in relatiile interumane. Este cea prin care indivizii impartasesc interese, cunostinte, idei, atitudini si chiar stari. Prin intermediul comunicarii se pot realiza schimbari de mentalitate, de perceptii, dar mai ales fiecare isi poate insusi un sistem de valori de care are nevoie zi de zi.

Desigur, cand spunem comunicare interumana nu ne gandim strict la aceasta ca la functia supravietuirii. Cu un puternic caracter social, aceasta are in realitate un scop cu mult mai inalt decat anticipam. In principiu, comunicarea interumana este despre eficientizarea actiunilor dintre oameni, raportat la standardele unei vieti mondene. Acestea se impun automat de societatea integrata intr-un sistem de valori democratice.

La ce se refera comunicarea interumana?

Este vorba, in mare, despre schimbul de informatii care se realizeaza intre persoane. Poate fi vorba despre o conversatie ce se refera la impresii, la cereri, la impartasirea de stari afective, dar si la judecati de valoare si decizii. Scopul oricaruia dintre acestea este unul evident – de a obtine efecte particulare, interioare de fiecare. Prin comunicare, fiecare transmite celor din jur informatii despre persoana sa, despre obiective, teluri, dorinte, necesitati.

Orice persoana care are aceasta abilitate de comunicare interumana poate dobandi informatiile dorite, iar in acest fel le poate utiliza mai departe pentru atingerea scopurilor comune, de exemplu dintr-un grup. Desigur comunicarea presupune si tacere, manifestata indeosebit atunci cand astepti un raspuns din partea interlocutorului.

Pe cat pare de banal pentru unii acest subiect, pe atat este de complet, important si necesar de tratat. Nimeni nu poate contrazice faptul ca procesele de comunicare dintre oameni sunt indispensabile in constituirea unui grup social. In fapt si cei care au urmarit efectele si in principiu comunicarea si desfasurarea acesteia au subliniat rolul de reglare si totodata de sincronizare pe care il joaca vizavi de eforturile individuale. De necombatut este rolul comunicarii si aceasta abilitate vizavi de colectivitatea umana.

Potrivit IlinaSirbu.ro, comunicarea reprezinta o parte importanta in viata fiecarui individ. Este cea prin care omul creeaza legaturi, prin care isi manifesta preferintele si reuseste sa se inteleaga cu ceilalti. Aparent simplu, vorbim despre un proces complex, ce vizeaza o ascultare atenta, necritica, empatica, ce nu vizeaza opinii si judecati proprii. Comunicarea interumana este cea cu ajutorul careia fiecare poate subintelege asteptarile pe care ceilalti le au vizavi de propria persoana, care surprinde nevoile celor din jur.

Comunicarea poate fi in cele mai multe dintre cazuri privita ca o educatie, o solutie mereu acolo unde lucrurile par sa fie fara rezolvare. Comunicarea dezvolta capacitatea de a asculta pe ceilalti, de a vorbi, de a cunoaste, de a fi cunoscut, de a accepta premisa ca exista valori autentice dincolo de convingerile personale.

Sunt si persoane care intampina dificultati atunci cand vine vorba despre comunicarea interumana. Cauzele pot fi dintre cele mai variate. Este nevoie si in acest caz de practica, practica in a comunica gandurile si trairile, poate neimplinirile sau succesele experimentate. Cu siguranta ca aceasta este cheia privind supravietuirea oamenilor pe pamant, individual in colectivitate. Identificarea cailor de comunicare potrivite in functie de fiecare situatie devine o obisnuinta, reprezentand oricum o necesitate. In acest sens, a dezvoltarii comunicarii si relatiilor cu cei din jur, un ajutor insemnat este disponibil pe www.ilinasirbu.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *