Pentru necunoscatori poate suna surprinzator insa exista o asociere intre ceea ce tine de perioada anului si tipul de vin ales. Acum, pe timp de vara, indiferent cat este sau nu de sofisticat, se pare ca vinul potrivit pentru consum este ales in functie de criterii stricte.
Vinurile verii
Vara, plaja, distractie pe seara si dimineti cu rasarit de admirat. Intr-un astfel de cadru se pare ca specialistii recomanda vinurile seci si nu numai. In functie de preferinte si de gustul fiecaruia, se poate alege intre vinul roze, cel spumant sau cele seci, mai cu seama pentru ca se poate combina cu toate mancarurile.
Un alt aspect important in alegerea si consumul de vin tine de temperatura potrivita de servire. In acest sens trebuie sa fie vorba de 10 pana la maximum 12 grade Celsius. Exceptie face cazul celor care servesc vinul spumant si asta pentru ca se recomanda o temperatura mai scazuta, de vreme ce acesta are nevoie de degajare a aromelor si deci de o temperatura de 8 grade maximum.
Si daca racirea este scopul, ar trebui sa stii ca nu este potrivit sa racesti vinul prin adaugare de gheata in pahar. Asta va dilua vinul, deci pierzi la gust. Mai degraba se introduce sticla in frapiera, in bol cu gheata. Si racirea paharului in prealabil este o metoda eficienta in acest sens.
De asemenea, la capitolul racire se considera ca nu trebuie sa faci o trecere brusca de la o temperatura la alta. Asta pentru ca acest lucru poate duce la pierderea gustului savuros si a buchetului.
Cat despre taria lui sau modul in care se combina cu tot felul de mancaruri pe care le servesti tine si de consumul responsabil insa si de cunoasterea unor taine in ale consumului de vin. Asta nu mai tine de criterii de sezon.