titan

Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca satelitul lui Saturn, Titan, ar putea sa fie „fratele malefic” al Terrei. Insa, foarte multi cercetatori sunt de parere ca acest corp cosmic ar putea gazdui viata extraterestra.

Nava spatiala a celor de la NASA, Cassini, a descoperit satelitul natural al Saturn, in timpul misiunii sale, la data de noiembrie 13, cand trecea cu 10.000 de kilometri mai sus de planeta. Ei bine, imaginea preluata afiseaza doua regiuni intunecate, pline de dune, care poarta numele de Fensal- in partea de nord- si Aztlan- in partea de sud-, care impreuna formeaza forma perfecta a literei „H”.

Asadar, imaginea preluata afiseaza o vedere in infrarosu a lunii lui Saturn, Titan. Spectometrul de cartografiere vizual si in infrarosu (VMS) este instrumentul care a facut aceste observatii, in care albastru reprezinta lungimile de unda centrale la 1,3 microni, verde reprezinta 2,0 microni si rosu inseamna 5,0 microni. Un punct al lungimilor de unda vizibile- centrat in jurul valorii de 0,5 microni- ar putea afisa o atmosfera destul de tulbure pe Titan. Lungimile de unda in infrarosu permit ca statia Cassini sa patrunda mai bine in realizarea imaginii si sa dezvaluie suprafata adevarata a lunii lui Saturn.

Astfel, oamenii de stiinta sustin ca unele locuri de pe imagine arata o suprafata la o rezolutie mai mare, fata de celelalte zone. „Aceste regiuni, numite subcadre, arata mai multe detalii, deoarece imaginea a fost preluata de la o distanta mai mica”- sustine NASA. In partea stanga a imaginii planetei se poate observa o imagine mai buna, unde oamenii de stiinta au identificat cel mai mare crater de pe Titan- Menvra- prima data observat de catre instrumentul RADAR PIA07365. In mod asemanator, exista detalii care ofera o imagine mai buna asupra bazinului Hotei Regio si a canalelor din terenurile luminoase de la este de Xanadu.

Titan: fratele toxic al Terrei

Inafara de Pamant, Titan este singurul loc din sistemul nostru solar cunoscut pentru ca are rauri, precipitatii si mari- posibil chiar si cascade. Bineinteles, se pare ca aceste lichide de pe Titan sunt reprezentate de metan, mai degraba decat de apa. Apa ar ingheta pe Titan, din moment ce temperatura de aici ajunge pana la -180 grade Celsius.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *