vesmintebisericesti.ro

Daca ai analizat vreodata seturile vestimentare ale preotilor cu siguranta ti-ai dat seama ca acestea nu sunt comune deloc. Au mai degraba tot felul de modele brodate, imprimate, de cele mai multe ori sunt chiar opulente, detaliate, atent lucrate si tine de migala sa creezi un astfel de design. Sunt realmente un test de creativitate, avand la baza desigur tematici religioase.

Putini stiu insa ca aceste tipuri de vestimentatii nu sunt alese oricum. Dateaza din vremuri stravechi daca ne referim la tipologia acestora. In trecut nu existau la fel de multe posibilitati de a crea tot felul de designuri, astfel ca maniera de a face distincta aceasta meserie, de slujitor al Domnului, se referea cel mai adesea la vesminte de un croi aparte.

Daca in timpul liber un preot poate purta haine modeste, niciodata stridente, cand vine vorba de timpul pentru slujire acesta trebuie, imperativ spus, sa poarte vesminte specifice. Acestea insumeaza o serie de articole vestimentare si accesorii ce nu pot lipsi. In timp ce unele sunt practice, altele au o simbolistica si astfel se mentine importanta lor laolalta.

Cine le produce si care este tehnica

Exista o lege in vigoare ce mentioneaza ca Biserica Ortodoxa Romana – BOR – si alte culte religioase au drept de producere pentru obiectele si vesmintele specifice de cult. Nu oricine le creeaza, nu sunt atat de des intalnite, in orice magazin. Spre exemplu, se gasesc astfel de vesminte la producatorul Crilovic – vesmintebisericesti.ro.

Astfel de vesminte trebuie sa tina cont de fiecare element in parte, caci este pana la urma un set. Este si de la sine inteles ca toate impreuna trebuie sa respecte o tematica anume si sa fie parte din aceeasi poveste de design.

Sunt fie brodate, fie tesute si se respecta normele impuse. Cat despre design, acesta poate fi ales tinand cont de perioada de peste an si de slujirea in concordanta cu anumite evenimente biblice si sarbatori. Astfel, culorile joaca un rol important si simbolic si nu sunt alese nici ele la intamplare.

De cele mai multe ori se aplica regula brodarii pe spatele felonului a unei imagini ce reprezinta un personaj sau si mai complex de atat un moment biblic. Pentru celelalte obiecte parte din set se poate mentine un design asemanator dar mai minimalist.

De ce sunt astfel de vesminte importante

Pentru unii poate ca pare greu de crezut de ce un preot nu ar putea sa slujeasca daca nu poarta anumite vesminte. Are insa logica daca te gandesti ca aceasta “uniforma” este simbol pentru slujire, ca sa nu mai spunem ca poarta ea insasi binecuvantarea Sfantului Duh. O uniforma pe care multi altii trebuie sa o poarte la locul de munca, pe care o cinstesc si o poarta cu drag – oamenii ajung sa aiba incredere, sa identifice personajul cu o imagine anume. In plus, se considera ca este un semn de respect ca preotii sa le poarte in fata lui Dumnezeu si in insasi casa acestuia.

Ele reprezinta totodata si element de unitate si de continuitate pentru credinta si dogmele bisericesti, perpetuate de la generatie la generatie.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *