Pocnit de degete
Pocnit de degete

Fie ca e un tic nervos sau se intampla din greseala, majoritatea oamenilor isi pocnesc degetele. Dar motivul pentru care articulatiile pocnesc (si efectele pe termen lung al acestui obicei) a fost subiectul a mai multor dezbateri in comunitatea stiintifica. Cu ajutorul imaginilor cu rezonanta magnetica, un grup de cercetatori canadieni si australieni au tras, in sfarsit, o concluzie.

Articulatiile din degete sunt cele mai comune tipuri de articulatii din corp. Numite articulatii diartrodiale, acestea pot fi gasite in degete, cot, solduri si umeri. Cele doua oase care se unesc sunt protejate de cartilaj si inconjurate de un lichid dens, care ajuta articulatiile sa se miste mai usor. De-a lungul timpului, gaze precum dioxidul de carbon se dizolva in fluid, ducand la aparitia unor bule si indepartand oasele; s-a crezut pentru mult timp ca pocnitul articulatiilor reprezinta eliberarea acelor gaze, spargand efectiv bulele aparute. Desi aceasta era teoria cea mai utilizata, nu toti oamenii de stiinta erau de acord, iar incercarile din trecut de a realiza imagini cand se pocnesc acele articulatii au fost de rezolutie joasa sau nu au fost realizate destul de rapide, tinand cond ca pocnitul in sine dureaza mai putin de 310 milisecunde.

Oamenii de stiinta au vrut sa obtina o imagine in timp real cu rezolutie mare a momentului in care se pocneste o articulatie. Pentru a realiza experimentul, au conectat degetele unui participant, unul cate unul, la un aparat special care ar fi tras de deget pana ar fi pocnit articulatia, intr-un aparat de MRI. Dupa cum s-au asteptat, aparatul a tras cele doua oase pana cand au pocnit, unindu-le. Dar rezultatul final a diferit fata de teoria bulei; dupa pocnit, articulatiile erau chiar mai indepartate fata de momentul initial, spatiul initial fiind luat de un nou loc intunecat sau „vid”, care a ramas acolo chiar si dupa ce sunetul pocniturii a fost emis.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca noile locuri vide sunt bule de gaz care se formeaza cand oasele se freaca dupa pocnitura, teoretizand ca formarea bulelor de gaz sunt cele care provoaca sunetul de pocnitura, desi inca nu se stie sigur de ce este atat de zgomotos. Deci, in loc ca pocnitura sa fie cauzata de o bula de gaz care se sparte, oamenii de stiinta au descoperit ca formarea unui noi bule de gaz este adevarata cauzata.

Desi esti ca mine si ti-ai pocnit degetele de vreo 20 de ori cat ai citit aceasta postare, probabil te intrebi daca e un lucru rau, care ar putea sa duca la artrita – stati linistiti, oamenii de stiinta au cazut de acord ca e doar un mit si nu e nimic in neregula cu asta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *