Pentru a comunica folosind un computer, ai nevoie de o tastatura, care prezinta un sistem arhaic care nu a fost imbunatatit de acum 130 de ani. Uitati-va la randul din mijloc al literelor, cel cu A, S, D, F J, K, L. In afara de „A” si „S”, acesta prezint o linie de conga cu cateva dintre cele mai rar folosite litere din limba romana sau engleza si probabil cel mai rar folosit semn de punctuatie din istorie, anume „;” (punct si virgula). De fapt, chiar degetul dominant al mainii dominante sta pe J, care valoreaza opt puncte in jocul de Scrabble cu un motiv – este printre cele mai putin utilizate litere, dupa X, Q, Z, W si Y, in cazul limbii romane; da, imi dau seama de ironia faptului ca tocmai am folosit litera „Z” si semnul grafic de care vorbeam.
Cum ne-am trezit cu aceasta configuratie imprastiata? Pai, in 1868, cand Christopher Sholes si alti tipi au terminat de inventat prima masina de scris, tastele erau aranjate in ordine alfabetica – tastatura noastra curenta prezinta vestigii ale acelor vremuri, literele A, D, F, G, H, J, K si L fiind inca in ordine. Dar a aparut o problema – la scurt timp, oamenii au realizat ca aceste taste erau fragile si aveau tendinta sa se blocheze in momentul in care se aflau una langa alta si erau apasate intr-o succesiune rapida.
Asa ca Sholes s-a consultat cu un amic care a mutat literele folosite cel mai des impreuna la distanta, unele de altele. Dupa alte cateva mici schimbari, a aparut aranjamentul QWERTY. Sholes nu a incercat sa creeze cea mai ergonomica tastatura, ci, din contra, QWERTY a fost anumit conceputa pentru a te incetini din scris, pentru a nu mai bloca tastele.
In ciuda faptului ca exista alte tipuri de tastaturi, pe care le-am putea folosi mai usor, QWERTY beneficiaza de faptul ca a fost primul stil – toata lumea a invatat deja sa tasteze intr-un anumit fel