Deosebiri intre NFC si Bluetooth

Tehnologia evolueaza constant in ceea ce priveste transferul de date, iar binecunoscutul bluetooth se pare ca are in momentul de fata un concurent: sistemul NFC. Abrevierea vine de la Near Field Communication, chiar numele indicand faptul ca pentru a functiona, aceasta tehnologie are nevoie de o raza de actiune redusa.

Bluetooth reprezinta in momentul de fata optiunea cea mai utilizata pentru transferul de date intre dispozitive mobile. Noutatea adusa de potentialul concurent NFC vine insa cu cateva deosebiri.

Diferentele intre NFC si Bluetooth sunt date in principal de distanta pe care pot actiona. Daca in cazul bluetooth poate fi realizata o conexiune pe o raza de pana la 10 metri, sistemul de transfer date prin NFC necesita o apropiere a dispozitivelor sau chiar atingerea lor. Distanta maxima pe care actioneaza este de 4 centimetri.

Din punct de vedere al utilitatii, conexiunea de date prin NFC prezinta avantajul de a nu necesita autentificare. Se realizeaza foarte usor, fiind necesara doar activarea si apropierea dispozitivelor. Pe de alta parte, tehnologia bluetooth necesita imperecherea dispozitivelor, introducerea unui cod pin si configurarea unor alte setari pentru realizarea conexiunii, astfel durata de timp devine mai indelungata.

Cu privire la consumul de energie, se simte o diferenta considerabila intre bluetooth si NFC. Cel din urma, avand o raza scurta de actiune, utilizeaza mult mai putina baterie, chiar daca este lasat activat timp indelungat. Pe de alta parte, a lasa bluetooth-ul activat duce la o epuizare mult mai rapida a bateriei – orice proprietar de smartphone poate confirma acest lucru.

Alte diferente intre NFC si bluetooth se refera la viteza de transfer sau la securitate. NFC ofera o viteza de transfer de maximum 424 kb per secunda, pe cand tehnologia bluetooth ofera viteze de pana la 3 Mb/s. La capitolul securitate castiga insa NFC: raza extrem de scurta de actiune aproape ca anuleaza orice interferenta a unui eventual utilizator extern, rauvoitor; conexiunile bluetooth, chiar daca au elemente de securizare si coduri de imperechere, pot fi accesate de hackeri. In mod clar NFC reprezinta o tehnologie inovativa, insa nu va detrona rapid tehnologia bluetooth, dupa cum ar crede unii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *