Asistam in ultimul timp la un fenomen ingrijorator: tehnologia ne intinde o mana, o fura pe cealalta si ne gasim la mijloc. Daca ajungem sa ne bazam din ce in ce mai mult ca ne ajuta sa ne rezolvam munca intr-o oarecare masura ajunge sa ne faca dependenti de ea si implicit sa ne aduca in punctul in care nici somnul sa nu mai fie la de odihnitor.

Obisnuiesti sa dormi cu telefonul langa tine? Gresesti caci astfel ai tendinta sa te trezesti pe parcursul noptii si sa verifici telefonul ca si cand lumea ar depinde de tine. 8 din 10 au telefonul mereu aproape si la fel de multi sunt cei care folosesc telefonul mobil si pe post de ceas desteptaror, motivand astfel nevoia de a tine aproape telefonul mobil. Un astfel de obicei duce la hipervigilenta spun specialistii. Cu alte cuvinte vom fi frecvent influentati sa ne trezim si sa verificam ora, telefonul, poate chiar sa ne conectam la diverse conturi online. Asta nu va face altceva decat sa ne intrerupa somnul, sa il fragmenteze si sa ne trezim mai obositi.

Pe langa ideea pe care o pastram in subconstient de a verifica mereu telefonul mobil se crede ca ceea ce ne distrage cu adevarat sunt luminile intermnintente, led-urile de la aceste dispozitive si de la mai toate aparatele din casa. In camera in care dormim nu ar trebui sa avem laptop, calculator, tableta dupa caz sau televizor. Sau daca altfel nu se poate cel putin sa inchidem totul de la priza cand incepem programul de odihna.

Una peste alta telefonul mobil poate duce pana la dependenta si ajunge sa ne afecteze intreaga activitate si chiar somnul. Nu este de mirare ca in SUA exista centre de dezintoxicare a celor care s-au lasat dusi de val pana cand au facut din tehnologie si tot felul de dispozitive un stil de viata.

De admin

Un comentariu la „Efectul mai putin placut al telefonului- de ce nu te poti odihni suficient”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *