Casa de brokeraj romaneasca, Equity Invest a realizat o analiza detaliata a principalilor factori care au influentat cea mai mare depreciere a leului la  inceputul anului, din 2010 pana in prezent. Potrivit lor, deciziile Rezervei Federale si ale BNR-ului sunt principalii factori care au sustinut o depreciere de cca  a leului 1,6% fata de euro pe pietele financiare.

Prima etapa a deprecierii leului in raport cu  euro a avut loc in aproximativ prima saptamana din 2014. In aceasta perioada a crescut foarte mult aversiunea fata de riscul pe care il implicau investitiile in zonele emergente.  S-a intrat la cumparare pe USD in virtutea masurilor de contractie monetara continuate in SUA si in anul curent. Dolarul a inceput sa ofere riscuri mici si randamente in crestere, monedele regionale fiind defavorizate din cauza faptului ca supun investitorii la riscuri prea mari.

Potrivit lui Cosmin Enache, director general adjunct al Equity Invest, intarirea dolarului american a adus deprecieri importante in cazul monedelor regionale. Au suferit scaderi  fata de euro leul -0,7 %, zlotul si coroana ceha – 0,6%, forintul – 1.1 % in numai 7 zile din ianuarie 2014.

Tot Equity Invest prezinta pe adevarul.ro cea de-a doua etapa in care leul a suferit o depreciere importanta. In aceasta etapa, in doar doar 2 zile pe pietele financiare, leul a suferit o scadere de aproape 1% fata de euro. Motivele au fost masurile BNR.  BNR a redus dobanda la cheie pana la 3,75% si a s scazut ratele rezervelor minime obligatorii;dupa aceasta actiune, surplusul de lichiditati de pe piata a crescut simtitor.

Ce a oprit deprecierea leului?

Deprecierea leului nu a fost oprita, dar a scazut ca  procent la finele intervalului analizat. Motivul il reprezinta rezultatele slabe de pe piata americana a muncii anuntate pe 10 ianuarie. In anul acesta, tot potrivit Equity Invest, leul ar putea sa fie si mai sensibil la masurile pe care le vor mai lua Rezerva Federala si BNR.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *