Criza greceasca, izbucnita la finalul lui 2009, continua sa deruteze si sa nelinisteasca. Grecia este una dintre cele mai vechi tari membre ale Uniunii Europene, aderand inca din 1981. De la inceputul anilor 1990 si pana la adoptarea monedei euro, in 2001, dinamica sa economica a fost sustinuta de politicile monetare ale autoritatilor statului, insa odata cu trecerea la moneda unica, situatia sa fiscala si bugetara a cunoscut o deteriorare constanta. Odata cu adoptarea monedei unice, atat populatia, cat si autorittile s-au angajat pe o spirala a creditarii periculoasa, cheltuind cu mult peste venituri.

Minsitrul de finante al Greciei spune ca situatia financiara a tarii sale este una teribil de urgenta iar criza va ajunge in varf in cateva saptamani.

Yanis Varoukakis a avertizat dupa ce ministrii din zona euro s-au intalnit la Bruxelles pentru a discuta despre ultima bransa de bani pe care Grecia o va primi. Ministrii au declarat ca Grecia a facut progrese, dar nu destule. Guvernul grec se lupta pentru a-si indeplini datoriile financiare pe care le au.

Cu putin timp inainate, Grecia a inceput transferul a 750 milioane de euro in interesul unei datorii pe care o are la Fondul Monetar International, cu o zi inainte de termenul de plata.  Varoukakis a declarat ca problema de lichidare este una foarte importanta, vorbindu-se de un timp de doua saptamani pentru aceasta plata.

Grecia are timp pana la sfarsitul lunii iunie pentru a ajunge la un acord de reforma cu creditorii sai internationali. Finntele statului sunt atat de mici incat a trebuit sa ceara ajutor organismelor publice pentru ajutor. Zona euro insista asupra unui regim riguros, inclusiv reducerea de pensii pentru a salva situatia, dar guvernul condus de Syriza este rezistent in fata acestor termeni duri.

Intr-o declaratie, ministrii de finante din zona euro au declarat ca a primit bucuros progresele care au fost inregistrate pana in prezent, in cadrul negocierilor. Acesta a recunoscut ca este necesar un timp mai lung si un efort mai intens pentru a acoperi golurile ramase in economia Greciei.

Presedintele Eurogup, Jeroen Dijsselbloem a declarat ca ar trebui sa existe o forma completa de salvare a statului, inainte ca Grecia sa faca platile suplimentare.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *