comunicare

Comunicarea si importanta sa in desfasurarea optima a tuturor raporturilor profesionale nu poate fi contestata. O companie sau organizatie in care nu se comunica eficient intre departamente sau chiar intre colegi din acelasi departament cunoaste tot timpul probleme ce duc la irosirea resurselor. Pentru evitarea aparitiei acestora, trebuie incurajata tot timpul o comunicare cat mai eficienta. Motivele sunt enumerate in cele ce urmeaza.

Comunicarea creeaza satisfactia locului de munca. O organizatie ce incurajeaza comunicare facila si eficienta intre angajati si superiori si viceversa se confrunta mult mai putin cu problema plecarii angajatilor. Daca mediul de munca este unul placut si angajatii sunt incurajati sa isi expuna ideile, sa ofere feedback cu privire la ceea ce ar putea fi imbunatatit, acestia se vor simti apreciati. Se construieste astfel ceea ce orice organizatie isi doreste: loialitatea din partea angajatilor.

O comunicare deschisa la locul de munca poate ajuta la prevenirea si rezolvarea mult mai rapida a conflictelor. Se evita astfel certurile inutile intre angajati, daca se alege o solutie de mediere. Partile implicate isi pot expune, spre exemplu, problemele catre manager, care va lua o decizie in consecinta pentru a multumi pe toata lumea. Fara comunicare acest lucru nu ar fi posibil si ar duce doar la tensionarea atmosferei la locul de munca.

Cresterea productivitatii este un rezultat direct al comunicarii eficiente. Pe masura ce se indeplinesc obiective si realizarea acestora este comunicata catre personalul aflat pe trepte ierarhice superioare, pot fi luate deciziile optime in asa fel incat procesele sa fie eficientizate si noi obiective sa fie aduse la indeplinire.

Nu in ultimul rand, daca exista probleme de comunicare, acestea cauzeaza intarzieri. Intarzierile in procese provoaca la randul lor un consum mai mare de resurse, scazand implicit productivitatea. Importanta comunicarii nu poate fi subliniata indeajuns si in fapt poate fi rezumata in doua cuvinte – satisfactia muncii si tot ceea ce tine de aceasta.

De admin