Cancerul este o boala determinata de functionarea anormala a unor gene. Genele sunt componente ale ADN-ului. Acestea contin informatii necesare pentru sinteza proteinelor, de care organismul are nevoie sa functioneze, pentru eliminarea celulelor deteriorate si legate de modalitatile de pastrare a echilibrului celulelor. De asemenea, genele pot influenta aparitia cancerului.

Aproximativ 10% din cancerele de san sunt mostenite genetic. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni aparitia cancerului mamar printr-un test genetic.

Cu toate acestea, un nou studiu arata ca in cazul femeilor tinere, care au cancer la san, si cu un istoric al familiei in care aceasta afectiune a mai fost prezenta, nu poate agrava cotele de supravietuire ale acesteia. Dr. Ramsey Cutress, un cercetator de la Universitatea din Southampton, a sugerat ca aceste rezultate ale studiului ar putea sa linisteasca femeile diagnosticate cu cancer la san. Acestea nu ar trebui sa fie ingrijorate ca istoricul familiei lor ar putea sa le afecteze rata de supravietuire.

La nivel global, cancerul de san este cea mai raspandite tumoare maligna la femei. In conformitate cu studiile realizate de cercetatorii din domeniu, aproximativ una din doua femei va dezvolta, in cele din urma, acest tip de cancer. Riscul creste odata cu varsta, inregistrandu-se un caz de cancer la un esantion de 227 femei in varsta de 30 de ani, pana la un caz la 26 in randul femeilor cu varsta de 70 de ani. o femeie este mai predispusa de a dezvolta cancer de san daca mama sau sora ei au fost diagnosticate cu aceasta boala, mai ales daca boala a fost descoperita inainte de varsta de 50 de ani.

Cutress si colegii sai au efectuat un studiu pe 2850 de femei care au dezvoltat aceasta afectiune pana la varsta de 40 de ani in 127 de spitale din Marea Britanie. Doua treimi dinte aceste femei nu au raportat cazuri de cancer de san in familie.

In momentul in care cercetatorii au verificate datele bazate pe tipul de cancer, acestia au descoperit ca istoricul familiei nu a facut nicio diferenta in simptomele de supravietuire ale femeilor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *