Lipsa somnului

Lipsa somnului

Numarul orelor de somn de care are nevoie o persoana depinde de mai multi factori, dar de obicei nevoia de somn este determinata de varsta:

Copii au neovie de pana la 16 ore somn pe zi, Adolescentii au nevoie de 9 ore de somn pe zi, iar adultii au nevoie de la 7 la 8 ore de somn pe zi pentru a putea fi eficienti, dar sunt cazuri in care anumite persoane pot rezista chiar si cu 5 ore de somn. De asemenea femeile care sunt in primele 3 luni de sarcina, au nevoie in general de mai multe ore de somn.

Totusi daca pe parcursul zile casti, chiar si daca ai parte de o zi plictisitoare, expertii spun ca nu ai dormit suficient timp.

Lipsa somnului poate determina mai multe probleme, printre care regasim, pierderi de memorie, stari de depresie, slabirea sistemului imunitar, si intensificarea percetiei durerii.

Multe studii spun ca deprivarea de somn, este chiar periculoasa pentru un individ. Un numar de oameni care nu au dormit suficient de mult, au fost supusi unor teste de conducere, teste care aveau ca scop observarea coordonarii mana – ochi a „pacientilor”. Acestia au avut rezultate dezastruoase, avand viteze de reactie mult sub cele normale.

Lipsa somnului duce de asemenea la intenisficarea efectului pe care il are alcoolul asupra corpului uman, astfel un om obosit care serveste bauturi alcoolice, se va imbata mult mai repede, decat un om care a dormit suficient.

Oboseala la volan este unul din cei mai mari factori ce duc la accidente rutiere, conform Agentiei nationale de statistica. Cu toate ca exista solutii sub forma de stimulenti precum cafeaua sau alte bauturi energizante, lipsa severa a somnului poate avea efecte grave asupra sanatatii, putand duce chiar si la moarte, daca se depasesc mai mult de 48 de ore fara somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.