animal de companie

Un animal de companie inseamna in majoritatea cazurilor un sentiment de bunastare adus, o usurare a stresului si un plus pentru buna dispozitie. Este insa acest lucru dovedit stiintific? Se pare ca cercetarile si studiile confirma acest lucru: un animal de companie poate sa ajute considerabil la eliberarea de stres si detensionare.

Studiile arata ca cei ce au un animal de companie sunt din start mai bine pregatiti pentru a face fata stresului. Afectiunea primita de la animalul de companie la fiecare intoarcere acasa ajuta substantial la reducerea efectelor negative pe care le creeaza o zi extenuanta de munca.

Jucandu-te cu animalul tau de companie iti regasesti o sursa de reincarcare a bateriilor si o eliberare de la stres si griji. Cercetarile arata ca in astfel de momente creierul elibereaza mai multa serotonina – asa-numitul hormon al fericirii, ceea ce duce la o stare de bine si la relaxare.

Simplul gest de a mangaia un caine – fapt dovedit tot de cercetatori – declanseaza eliberarea mai multor hormoni ce contribuie la starea de bine, cum ar fi oxitocina, prolactina sau dopamina. Oxitocina reduce nivelul de cortizol, un hormon eliberat in organism in situatiile in care stresul atinge cote alarmante. Prin urmare, interactiunea cu un animal de companie instaureaza o senzatie de calm si relaxare.

Tensiunea arteriala ridicata, una din cele mai comune simptome ale stresului de care avem parte zilnic, poate fi tinuta sub control prin detinerea unui animal de companie. Studii recente arata ca a avea un caine sau o pisica poate ajuta chiar la anularea cresterii tensiunii, ca raspuns la situatiile stresante.

O alta consecinta a stresului este si cresterea nivelului de colesterol. Cercetatorii au demonstrat insa ca, odata intors acasa de la munca, a te juca cu animalul de companie este ca un remediu natural pentru a diminua efectele stresului, implicit scazand si nivelul colesterolului.

Cu siguranta a avea un animal de companie are un efect pozitiv asupra sanatatii mentale. Per total, a detine un animal de companie reprezinta una din cele mai eficiente metode de a combate stresul. Legatura formata intre proprietar si animalul de companie si dragostea neconditionata pe care o ofera necuvantatorul imbogatesc viata si imbunatatesc traiul.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *