AdolescentiAdolescenti

Chiar si in cele mai bune conditii, adolescenta poate fi o perioada agitata. In timpul pubertatii, tinerii sunt asaltati de trairi si sentimente cu totul noi. Ei sunt expusi zilnic presiunilor din partea profesorilor si a anturajului. Sunt supusi in permanenta influentei televizorului, filmelor, muzicii si Internetului. Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite descrie adolescenta drept  “o perioada de tranzitie, plina de stres si neliniste”.

Tinerii de azi se confrunta cu situatii si presiuni specifice vremurilor actuale

Factorii care determina devieri, aberatii la copii, de multe ori nesesizate decat la adolescenta, ori rabufnind la tineri, se inscriu intr-un camp de studiu ce implica specialisti din medicina, psihologie, pedagogie, sociologie etc.

Adolescenta a fost intotdeauna perceputa ca o perioada de stres si de manifestari ciudate. Comportamentele agresive, iesirile comportamentale, atat de caracteristice acestei varste, nu vor evolua in mod necesar spre boala. Dar exista riscul de a fi ȋnceputul unor tulburari, cand se asociaza cu alti trei factori de risc: comportamentul sexual de risc (sexul timpuriu,neprotejat), consumul de alcool sau droguri si asocierea cu grupuri deviante.

Adolescentul poate inlocui lumea virtuala, fara carti, in care muzeul a devenit un simplu fisier din hard-ul PC-lui, natura si lumea fiind imagini artificiale, in care calculatorul este atotcuprinzator. Daca nu sunt supravegheati cand folosesc Internetul, adolescentii pot lua contact cu pornografia. Riscurile sunt insa mult mai multe.

Un efect devastator asupra pesonalitatii in formarea adolescentului il au si sectele religioase. Se stie, astfel, ca sectele religioase gasesc cu usurinta aderenti in randurile adolescentilor insuficienti sprijiniti pentru a-si trai propriile ”dileme”.

Anorexia/bulimia, alcoolul ,drogurile, actele sexuale precoce sunt exemple de comportamente si probleme majore intalnite astazi la adolescenti.

Mai tragic este faptul unii adolescenti se automutileaza sau au tentative de sinucidere. Statisticile arata ca numarul sinuciderilor in randurile adolescentilor a crescut in ultimii ani. Mai grav, tentativele de suicid apar la tineri cu varste tot mai mici.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *