caligrafiecaligrafie

Am traim in era in care a invata sa scriem de mana era parca o arta; cine scria mai frumos era premiant de clasa, cu note bune. Greselile nu se admiteau asa ca rupeam foi din caiet si rescriam totul din ideea ca trebuie sa arate perfect. Acum insa lumea moderna schimba totul. Am ajuns chiar sa scoatem din grila orelor caligrafia.

Finlanda este printre altele tara care de acord cu o astfel de schimbare. Se va intampla destul de rapid, in viitorul apropiat din 2016. Se va intampla atat de rapid incat nici nu stim ce ne-a lovit. Se considera astfel ca elevii trebuie sa se pregateasca atat de bine incat sa stie sa tasteze cat mai rapid cand vor creste.

Nu va mai exista scrisul de mana ci tastarea. Asa se rezuma intreaga poveste. Si vine se pare cu doua pareri, cu pro si contra. In timp ce unii sunt parca nerabdatori sa se intample asta si asteapta sa vada si schimbarea in timp, altii considera ca tine de o exagerare si ca se pierde mai mult decat credem. Daca nu este vorba de scrisul in sine, de scrisul de mana ce ne defineste atunci este vorba de indemanarea pe care o avem si mai ales la folosirea unor instrumente de scris. Caci scrisul de mana totusi inca nu a murit.

Ca o forma de a convinge si mai mult ca tastarea este viitorul si ca scrisul de mana trebuie sa dispara cel putin reprezentantii educatiei din Finlanda spun ca o inlocuire in acest sens va fi ora de educatie plastica. Sau chiar si cea de lucru manual care sa ii ajute pe elevi sa deprinda anumite calitati necesare in ceea ce priveste indemanarea lor si munca cu mainile, la propriu. Ramane de vazut cine si cati vor mai adopta o astfel de masura.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *