Accidentele aviatice recente au reusit sa demonstreze ca o catastrofa in domeniul aviatiei nu poate fi o notate pentru nimeni. Cu toate ca tehnologia din prezent este una care ar putea sa stea la baza sigurantei oamenilor, totusi nu putem anticipa unele accidente. Cu toate ca niciun pasager nu are sanse de supravietuire prea mari in urma unui accident de avion, totusi exista situatii in care vietile omenesti pot fi salvate, daca se respecta unele reguli de baza.
Se pare ca majoritatea dezastrelor din domeniul aviatiei sunt datorate de erorile de pilotaj, vreme nefavorabila, probleme de ordin mecanic sau din cauza unor actiuni teroriste. Cu toate acestea, statisticile realizate de americani arata ca numai unul din 1,2 milioane de zboruri sfarseste printr-un accident aviatic.
Ce trebuie sa stii inainte sa te urci intr-un avion
Chiar daca pare greu de crezut, rata supravietuirii intr-un accident de avion este de 95,7%. „Plus 3 – minus 8” inseamna minutele care descriu decolarea dar si aterizarea, iar in aceste momente trebuie sa te afli intr-o stare de vigilenta. Aceste momente sunt cele mai critice, deoarece se produc aproape 80% dintre accidentele de aviatie. Nu este recomandat sa dormi in aceste momente, sa asculti muzica la casti sau sa iei pastile de dormit, astfel incat sa poti reactiona promt in cazul in care un accident se poate produce.
De asemenea, din momentul in care te urci in avion incearca sa iti faci un plan de siguranta: unde sunt iesirile de urgenta, numarand randurile de scaune pana la iesire. Expertii sustin ca nu exista notiunea ca un scaun sa fie mai sigur decat altul. In cazul unui accident aviatic, intervine influenat a mai multor variabile si nu se stie niciodata care parte a avionului va fi cea mai afectata.
Nu ignora instructajul pregatitor de dinaintea decolarii. Chiar daca esti obisnuit poate cu acest discurs, este bine sa il asculti de fiecare data pentru a fi mai bine pregatit in cazul in care se intampla ceva.