Top 15 lucruri fascinante despre albine si miere

In acest articol veti putea descoperi suprinzatoarea lume in care traiesc albinele impreuna cu toate lucrurile pe care le realizeaza atat in folosul nostru al oamenilor, cat si al mediului inconjurator.

Pe masura ce veti citi urmatoarele 15 lucruri fascinante, veti descoperi interesante informatii cu privire la mierea de albine si despre cine produce acest elixir al sanatatii:

  1. Mierea de albine a fost descoperita cu milioane de ani in urma, astfel ca si stramosii nostri s-au bucurat de beneficiile pe care aceasta le aduce organismului uman.

    albine
    Sursa: staticflickr.com

2. Albinele sunt cunoscute din punct de vedere stiintific ca Apis mellifera, ceea ce poate fi tradus ca albina purtatoare de miere. Aceste creaturi sunt extrem de prietenoase cu mediul si sunt vitale ca polenizatori.

3. Albina este singura insecta din lume care produce alimente ce pot fi consumate de om. Mai mult de atat, pe langa gustul incontestabil pe care il ofera mierea, aceasta beneficiaza de nenumarate minerale necesare bunei functionari a organismului uman.

miere
Sursa: fairtradeusa.org

4. Mierea este singurul aliment care include toate substantele necesare pentru a sustine viata: enzime, vitamine, minerale si apa. De asemenea, este singurul aliment ce contine in compozitia sa pinocembrin. Acesta este un antioxidant care este asociat cu imbunatatirea functionarii creierului.

albina
Sursa: nationalgeographic.com

5. Albinele de miere au sase picioare, doi ochi compusi din mii de lentile mici (una pe fiecare parte a capului), trei ochi simpli pe partea de sus a capului, doua perechi de aripi, o punga de nectar si un stomac.

albina
Sursa:/wonderopolis.org

6. Matca este considerata ca fiind sufletul unui stup de albine si singura femela cu rolul de a procrea si perpetua familia albinelor.

O matca poate trai pana la 5 ani, iar rolul principal al acesteia este de a umple stupul cu oua.

apicultura
Suursa: blossommeadow.com

Apicultorii sunt extrem de interesati de acele matci imperecheate natural de vanzare, caci aceasta este singura care poate depuna oua cu succes. In lunile mai si iunie, matca depune aproximativ 1200-1500 de oua pe zi.

7. Abilitatile albinelor sunt extrem de dezvoltate, astfel ca au un exceptional simt olfactiv, incluzand semnele de recunoastere, de rudenie de comuncare sociala in stup si recunoasterea mirosului pentru a gasi hrana necesara.

albine
Sursa: agraroldal.hu

Simtul olfactiv este atat de precis, incat s-ar putea diferentia sute de soiuri diverse de flori si totodata are capacitatea de a simti daca o floare are polen sau nu inca de la zeci de metri distanta.

8. O albina are capacitatea de a zbura pana la sase mile si la fel de rapid precum 18 mile pe ora. Aripile acestora se misca extrem de rapid, caci sunt realizate aproximativ 200 de batai pe secunda, in urma carora rezulta celebrul lor bazait distinctiv.

albine zburand
Sursa: earthtimes.org

9. In medie, o albina lucratoare produce aproximativ 1/12 linguri de miere de-a lungul vietii.

10. Un stup plin de albine va acoperi 90.000 de mile in timpul zborului pentru a colecta doar 1kg de miere, acesta fiind echivalentul a trei orbite in jurul Pamantului.

albina
Sursa: zmescience.com

11.In timpul unei calatorii de colectare, o albina viziteaza de la 50 la 100 de flori.

albina
Sursa: thetimes.co.uk

12. Creierul albinei este de forma ovala si se aseamana cu dimensiunea unei seminte de susan. Acestea au o capacitate remarcabila de a invata si de a-si aminti lucruri fara a fi nevoia unor calcule complexe cu privire la distanta parcursa si eficienta de cautare a hranei.

albine
Sursa: getholistichealth.com

13. O colonie de albine este alcatuita din 20.000 – 60.000 de albine si o regina. Albinele lucratoare sunt de sex feminin, traiesc aproximativ 6 saptamani si sunt cele care fac toate lucrurile.

albina
Sursa: amazonaws.com

14. In timpul iernii, albinele se hranesc cu mierea pe care au colectat-o in timpul lunilor calde. Ele formeaza un grup strans in stupul lor si protejeaza regina pentru a o incalzi.

15. Doar albinele lucratoare sunt cele isi folosesc acul pentru a intepa. Ele actioneaza astfel doar in cauzul in care se simt amenintate, mai mult de atat, in urma expulzarii acului, albina va muri.

Blogger: Cerasela S.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *