Tratamente opioide din drojdie de bere

Tratamente opioide din drojdie de bere

Oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford din Statele Unite au reusit sa descopere o modalitate de a produce calmante puternice care au la baza drojdie de bere modificata genetic. Cu toate ca cercetatorii au declarat ca mai au de stabilit unele lucruri inainte ca aceste produse sa fie expuse in comert, se pare ca noile opioide vor fi disponibile abia peste cativa ani.

Astfel, noua modalitate ar determina schimbari majore in ceea ce inseamna productia de calmante opioide, producerea acestora ajungand la o valoare de miliarde de dolari. Cu toate acestea, productia ar ridica numeroase probleme, cum ar fi o eventuala exagerare de consum de opioide care devin mai accesibile publicului. De asemenea, o abordare asemanatoare ar putea sa fie utilizata si in fabricarea altor medicamente si pastile pe baza de plante, care sa fie folosite impotriva maladiilor cronice, a cancerului sau a bolilor de natura infectioasa.

Modificarea genomului drojdiei

Oamenii de stiinta sustin ca au reusit sa modifice genomul din drojdia de bere intr-un asa mod incat celulele sa poata fi capabile sa transforme zaharul in doua tipuri de opioide: tebaina si hidrocodon, in numai trei sau cinci zile. Astfel, oamenii de stiinta au reusit sa transforme drojdia de bere cu ajutorul a 23 de gene care au fost prelevate de la sase organisme diferite, din macul iranian dar si de la o bacterie numita Pseudomonas putida.

Hidrocodonul- care ajuta la blocarea receptorilor de durere care se afla in creier- alaturi de alte substante asemanatoare acestuia- cum ar fi morfina si oxicodona, fac parte dintr-un grup de medicamente cu efect analgezic care poarta numele de opioide, care iau nastere din macul opiaceu. De asemenea, fabricarea unor astfel de pastile din mac ar putea sa dureze foarte mult timp.

Coordonatorul studiului, bioinginerul Christina Smolke, declara ca aceasta metoda, descoperita de ea si de echipa sa, ar putea constitui o alternativa mai ieftina la medicamentele necesare, fiind accesibile in toate zonele lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *