jadoris

 

Este timpul sa ne oprim si sa vorbim cate ceva despre fotografie. A venit momentul in care trebuie sa mentionam cursul pe care fotografia l-a urmat in ulimele doua decenii, incat a ajuns in prezent sa fie una dintre cele mai placute arte, la fel de bine cum este si un job destul de cautat pe piata.

Cu alte cuvinte este timpul ca de la mic la mare sa identificam cum fotografia s-a diferentiat in ultimii ani de a ajuns sa fie privita diferit, analizata diferit si utilizata diferit. De la o simpla recunaostere a unui aparat de fotografiat alb-negru la cantitatea digitala si revolutionala din prezent, fotografiile au o istorie indelungata, realizata prin comunicare, dezvoltare, utilizarea spectrelor vizuale si coloristice, dar si a unei culturi din ce in ce mai pasionate de ceea ce poate sa pastreze ca amintire pe viitor.

De la perioada de „pubertate” a fotografiei si pana azi, acest concept s-a transformat destul de mult, iar de la drumul analog la cel digital si pana la etapa internetului si al camerelor inteligente ale telefoanelor, procesul de a crea arta prin obiectivul unui echipament a ajuns sa puna bazele unei asa zise „tehnici de fotografiere”.

Despre ce anume este vorba in tehnicile de fotografiere?

Pentru inceput, este destul de evident ca cel care isi doreste sa capteze cele mai interesante peisaje, trebuie sa ia in vedere unele pozitionari ale camerei, ale unghiului de fotografiere, ale subiectilor si al modului in care tin in mana echipamentul.

De la prima fotografie realizata in anul 1827 de catre Joseph Niepce s-a ajuns la un intreg proces, pe care fiul acestuia a ajuns sa il experimenteze pe o foaie de cupru placata cu argint. A lustruit argintul si l-a acoperit cu iod, pentru ca mai apoi sa obtina o suprafata sensibila la lumina.

Pasul urmator a fost sa puna placa intr-un aparat de fotografiat si sa o expuna la lumina pret de cateva minute. Dupa ce imaginea a fost pictata de lumina, Daguerre a scaldat placa intr-o solutie cu clorura de argint. Acest proces a creat o imagine de durata, una ce nu s-a schimbat nici in momentul in care a avut contact cu lumina, ani mai tarziu.

Dupa anii 1850, procesul de a obtine fotografii a fost destul de lung, iar francezii au fost cei care au dezvoltat tehnicile prezentate de catre Niepce si ale fiului sau, realizand negative ale fotografiilor. Mai apoi s-a descoperit mediul Tintypes in 1856, de catre Hamilton Smith, ce a analizat o foaie subtire de fier utilizata pentru a furniza cea mai solida baza pentru toate materialele sensibile la lumina, oferind o imagine mai clara si mai bine tiparita.

Ceva putin mai tarziu, George Eastman a inventat rolele de film. Anul 1889 a fost anul in care rolele de film erau dintr-o baza de nitrat de celuloza. Acest tip s-a vandut in masa si a dezvaluit realitatea fotografiilor momentului. Mai apoi, fotografiile color au inceput sa isi faca aparitia, si, incepand cu 1940 filmele color erau la mare cautare, erau comerciale pentru ca utilizau tehnologia culorilor printr-un proces chimic pentru a crea o imagine a ceea ce era pus in cadrul unui dispozitiv atasat unui bec.

Astazi, ne aflam intr-o mai mare schimbare digitala si tehnologica care ne lasa liber indicatorii cat mai profunzi ai transformarilor fotografice, in aceeasi maniera in care imaginatia nu este deloc constransa. In principal, era digitala este extrem de flexibila, versatila si nemasurabila din punct de vedere al informatiilor, insa, opereaza cu multiple dimensiuni integrate in aplicatii si tehnologii cu scopuri bine definite.

Tipuri de fotografiere in 2016

Diferitele tipuri de fotografiere din prezent ne lasa un indiciu a acestei forme de arta, ce este iubita in proportii epice; fie ca este vorba de un hobby sau de o profesie, fotografia atinge unele dintre cele mai animate stiluri si ofera o pozitie proeminenta in industria creatiei.

O fotografie nu este doar reprezentarea a ceea ce se vede in realitate si deseori reprezinta ceva ce nu este observabil decat de un ochi atent. O fotografie cu siguranta pune in valoare o mie de cuvinte si are puterea de a transmite un sens cu totul nou la o anumita situatie. De aceea, in timp ce fotografierea poate fi definita ca pasiunea sau hobby-ul pentru unii, pentru restul devine o forma de arta, o profesie completa pentru multi, mizand de fiecare data pe faptul ca ofera diverse cai de a aspira continutul din jurul fotografiei.

Cele mai spectaculoase fotografii din lume nu au nevoie de cele mai scumpe echipamente, insa nici nu strica. O fotografie uimitoare necesita expertiza unui ochi profesionist, ce este antrenat pentru a surprinde momentele in cel mai bun mod posibil. Cu toate ca fotografia color a castigat popularitate in timp, o multime de fotografi sunt constienti de potentialul oferit de imaginile alb-negru.

Asa ca, fie ca este vorba despre pasiunea pentru moda sau pentru natura, fotografii din intreaga lume au de ales intre a petrece un timp incantator in prezenta subiectilor sau de a-si dezvolta o cariera fantastica alaturi de aceste elemente de decor si organizare.

Fotografia de moda – Acest gen este unul dintre cele mai profitabile tipuri si cunoscute arte. Fotografiile fashion definesc cele mai multe cai de comunicare din lumea modei, pentru ca sunt folosite pentru a aduce in prim plan atentia catre haine si accesorii sau cosmetice. Pentru acest stil de fotografie, modelele sunt slectate in mod exclusiv pentru a prezenta produsele in cel mai bun mod posibil.

Desigur, fotografiile de moda din prezent au rolul de a crea acel aspect special, fie intr-un mediu natural sau intr-unul ce este creat de catre un studio. De multe ori, aceste fotografii isi gasesc rolul in copertile revistelor de moda, in revistele tabu sau oricare alte sectiuni publicitare scrise, pentru a satisface multimea ce isi doreste sa cunoasca mai multe modele de imbracaminte, accesorii sau cosmetice.

Fotografiile de publicitate – sunt despre crearea unui mediu adecvat pentru a evidentia ca produsul ce urmeaza sa fie promovat este analizat din cel mai bun unghi posibil. Aceste fotografii vin cu o multime de idei vizuale sau sugestii, si, un simplu design, uneori este mai placut decat un text. Conceptul necesar pentru acest stil de fotografiere este de a obtine rezultate imediate, in functie de planificarea firmei publicitare pentru produsul sau serviciul promovat si recent lansat.

Fotografiile de viata sau personale – acest stil se concentreaza pe a captura obiectele si subiectii cu ajutorul aparatelor de fotografiat de ultima generatie, ce sunt grupate in mod placut pentru a crea o compozitie particulara. Aceasta forma de arta cere ca fotograful sa aiba un excelent simt al compozitiei si al structurii de iluminat. Un fotograf specializat pe evenimente in familie, precum nuntile si aniversarile poate crea varii texturi, in care sa utilizeze alte obiecte de interes major, pentru a obtine o compozitie cu totul unica a decorului.

Fotografia de nunta a devenit in prezent cea mai ceruta forma de arta a domeniului, dedicata pentru a captura cele mai memorabile momente, in cele mai creative moduri. Un fotograf poate aborda propria perspectiva asupra subiectului sau poate apela la modurile de reprezentare traditionale. Altii, pur si simplu se bazeaza pe momentul actual de a fotografia.

Expertii pot realiza aceste imagini cu anumite teme, agreabile de catre client. Optional, exista mai multe cazuri in care fotografiile de nunta sunt capturate in studiouri speciale, decoruri unice, acolo unde si fotografii sunt dispusi sa exploreze idei noi, menite sa le deschida drumuri creative si sa le ofere caracteristica de experti in fotografiile de nunta.

Fotografia naturii – defineste un alt stil al artei fotografice; in principiu pentru ca o multime de emisiuni si companii cauta aceste piese rare. Lucrarile acestor genii sunt atat de creative incat pot fi surprinse in revistele mondiale precum „National Geographic”, ce cuprind diverse tipuri de frumuseti ale naturii unui loc. Aceste fotografii pot sa includa zone de pustietate, deserturi, munti sau cascade.

Fotografii care se specializeaza in fotografia faunei salbatice petrec multe ore in pustietare pentru a captura unele dintre cele mai uimitoare fotografii cu animale intr-un fundal natural. Un fotograf de natura, in acest caz, trebuie sa fie si un iubitor de animale si sa stie in ce locatii poate sa isi construiasca propria arta.

De altfel, fotografia subacvatica a devenit de cativa ani o forma interesanta de arta, ce permite ca lumea sa fie explorata intr-o noua dimensiune a adancului, precum marile albastre si oceanele lumii. Este o sarcina extrem de dificila de a surprinde peisajele subacvatice, pentru ca un astfel de fotograf trebuie sa stie o multime de tehnici de inot, de respiratie si de tehnici de scufundare pentru a reusi sa capteze cele mai bune imagini intr-un timp scurt pe fundul apelor albastre.

Fotografia pentru arta fina – Arta plastica a devenit una dintre cele mai cautate tematici ale fotografilor, pentru ca este vorba despre elemente ce seamana cu opere reale, imagini extrem de creative, ce au un recurs catre abstract. Prin urmare, aceste tipuri de fotografii pot fi echivalente cu expresia unui artist pe panza de desen.

Acest tip de fotografie nu este restrictionat doar pentru scopuri comerciale, si poate sa indeplineasca o multime de preocupari creative. Un fotograf axat pe arta plastica trebuie sa aiba capacitatea de a privi dincolo de setarile aparatului pentru a surprinde cele mai fine elemente de decor ale artei si ale subiectilor de arta.

Cu toate acestea, lista tipurilor de fotografiere continua, insa, nu inainte de a preciza ca pentru orice moment de familie sau pentru orice sedinta foto profesionala, oricine poate gasi cel mai apt fotograf din Bucuresti, menit sa aduca in prim plan intreaga istorie a unei familii, intreaga fericire a evenimentului, chiar si atunci cand este vorba despre a explora natura si peisajele din zona.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *