1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei, asa cum este stipulat in Constitutia Romaniei din 1991. Ziua Nationala a Romaniei a fost adoptata in 1990 prin legea promulgata de presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu.
Inainte de 1918, Ziua Nationala a Romaniei era sarbatorita pe 10 mai. Data avea o dubla insemnatate: reprezenta ziua in care principele Carol I a venit pentru prima data in Romania si ziua in care a fost ratificata Declaratia de Independenta din 1877. In perioada comunista, ziua nationala era stabilita pe 23 august, data la care guvernul maresalului Ion Antonescu a fost rasturnat.
Pe data de 1 decembrie 1918 se adopta de catre Adunarea Nationala o rezolutie privind oficializarea unirii Transilvaniei si Banatului cu Romania, rezolutie citita de Vasile Goldis la Alba Iulia in aceeasi zi. Legea a fost ratificata de catre Regele Ferdinand I la 11 decembrie 1918 prin Decretul-Lege nr. 3631 si votata in unanimitate 18 zile mai tarziu de catre Adunarea Deputatilor.
Adunarea Nationala de la Alba Iulia
Adunarea Nationala de la Alba Iulia, formata din 1228 de reprezentanti alesi ai romanilor, au votat in unanimitate unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banatul cuprins intre Mures, Tisa si Dunare cu Romania.
Rezolutia prevedea libertatea nationala deplina, libertate confesionala, infaptuirea unui regim democratic, instituirea votului direct si secret atat pentru barbati, cat si pentru femei, libertatea presei, libertate de asociere, intrunire si in gandire, reforma agrara radicala, drepturi acordate muncitorimii industriale.
Rezolutia Unirii a fost citita de Vasile Goldis, om politic si membru de onoare al Academiei Romane, pe 1 decembrie 1918 (18 noiembrie pe stil vechi) la Alba Iulia:
„Adunarea Nationala a tuturor Romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba-Iulia in ziua de 18 Noiembrie/1 Decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare. „
Pe 2 decembrie s-a format un guvern denumit Consiliul Dirigent al Transilvaniei in fruntea caruia se afla Iuliu Maniu. Noua zile mai tarziu, Regele Ferdinand I ratifica legea unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei, Satmarului si Maramuresului cu Romania.